Sønderjysk kaffebord.

I 1850´erne blev det almindeligt at drikke kaffe i Danmark og til en kop kaffe smager det jo herligt med et stykke kage eller to eller tre eller….og så var vejen banet for det sønderjyske kaffebord. Det var et typisk landbofænomen, for der skulle bruges fløde, æg og smør i rigelige mængder og det havde man på gårdene.

I byerne blev der også budt på kaffegilde, men der var stor forskel på et “fuldt” kaffebord i byen og et “fuldt” kaffebord på landet. Efterhånden voksede udbudet af kager og især efter genforeningen i 1920, havde det sønderjyske kaffebord nået et omfang, hvad antal af kager angik, at det nærmest er blevet legendarisk. Efter 2. Verdenskrig ebbede det ud og i dag er det sønderjyske kaffebord gået hen og blevet en turistattraktion, som kun arrangeres enkelte gange i løbet af året. Den rigtige kagerækkefølge er: “stop” kager – boller med et tykt lag smør, en hel til hver samt festkringle og vandkringle “magre” kager – pladekager, formkager og tørre tærter “bløde” kager – lagkager og flødeskumsbelagte tærter, fx flødetærte, cremesnitter og brødtorte “hårde” kager – 7 slags småkager. Til jul skulle der fx være pebernødder, vrejn unge (klejner), pumpernikkel samt brune og hvide fedtkager Tog man fedtkager skulle man tage både en hvid og en brun. Det var uhøfligt kun at tage en brun – de brune smager nemlig bedst og så ville de jo forsvinde som dug for solen og kun de hvide ville være tilbage. Der var mange uskrevne regler omkring det sønderjyske kaffebord. Bl.a. blev det anset for uhøfligt, at sige “Nej tak” til mere kage. Man skulle smage på det hele, og hvis man sagde “Nej tak” blev man nødet og så endte det som regel med, at værtinden læssede endnu et stykke kage over på ens kagetallerken.

Der var også stor forskel på et kagegilde i Nordjylland og et i Sydjylland: En nørrejyde var blevet forlovet med en pige fra Sundeved på Als. Det skulle fejres på behørig vis, hos pigens forældre, med det “fulde” kaffebord for hele familien. Den unge mand blev så forvirret over alle de kagefade, der blev ved at vandre forbi ham, at han efterhånden satte dem på bordet foran sig for at få lidt madro. Så blev han bedt om at lade kagefadene gå videre og i forvirringen, greb han svigermorens bugnende kagetallerken, tog selv et stykke herfra og sendte så svigermorens tallerken videre. (“Sønderjyske madopskrifter” Museet på Sønderborg Slot af Inge Adriansen)

Her er opskriften på brune og hvide fedtkager. Ingredienserne skriger mod alle nutidige kostråd, men pyt – det er jo ikke meningen, at man skal spise fedtkager morgen, middag og aften. Fedtkager (cirka 45 stk.)   500 g hvedemel 250 g svinefedt 125 g sukker 1 tsk hjortetaksalt 2 spsk. cacao

  • Det sigtede mel iblandet hjortetaksalt smuldres med svinefedt og sukkeret røres i.
  • Dejen deles i to portioner. Den ene portion tilsættes cacao.
  • Hver portion æltes godt og trilles til små kugler, der sættes på en smurt bageplade.
  • Bages ved 170 grader o 15-20 minutter.

Andre småkager, der blev serveret var: Ingenting, Knebkager, Krumkager, Garibaldiklumper, gode Råd og Herrnhutkager.

Har du lyst til at prøve kræfter med det sønderjyske kaffebord, så er der et par steder, det kan lade sig gøre:

Gram Slot  http://www.gramslot.dk/slotskoekkenet_soenderjysk_kaffebord.html

Hohenwarte http://hohenwarte.dk/arrangementer-hvad-sker-der-pa-hohenwarte/sonderjysk-kaffebord/

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.