Så slemt er det heldigvis ikke længere, men i slutningen af 1500-tallet, havde kong Frederik den II udråbt østers til at være kronregalie. Det vil sige, at det var forbudt for alle andre end kronen og dem, som havde fået lov af kongen, at samle østers. Blev forbuddet overtrådt, vankede der hårde straffe lige fra bøder til dødsstraf ved gentagne overtrædelser af kongens privilegium. Så østersbankerne i Vadehavet tilhørte altså kongen og fangsten af østers blev bortforpagtet mod at pagteren betalte en årlig afgift til kongen. Når de kostbare skaldyr var indsamlet blev de transporteret til østkysten, Aabenraa, Sønderborg og Flensborg for herfra at blive sendt videre til hovedstaden.
Men langt de fleste østers blev transporteret endnu længere væk nemlig til det russiske hof i Sankt Petersborg. Katharina den II elskede vadehavsøsters, som blev anset for de bedste af de bedste.
For at få rettighederne til østersfangsten skulle man levere et vist antal østers til hoffet. I 1718 skulle der således leveres 66.000 østers til kongen og diverse adelige. 20 år senere, i 1738, var tallet steget til 109.000, så østers var et eftertragtet bytte, men ikke altid en lukrativ forretning for pagterne.
I 1937 var østerseventyret forbi – en streng vinter og rovdrift havde gjort så stort indhug i bestanden af Den europæiske Østers, at de simpelthen uddøde. Man prøvede at dyrke europæiske østers for så at udsætte yngel, men det mislykkedes af flere grunde. I begyndelsen af 70`erne indførte man den noget større Stillehavsøsters til Europa og da den trivedes vanvittig godt, udsatte man nogle Stillehavsøsters ved vadehavsøerne Föhr, Amrum og Sild. Herfra bredte de sig hurtigt til hele Vadehavsregionen. Hvem ved, måske er et nyt østerseventyr på vej.
Østersindsamling i Vadehavet ved Hjerpsted. Lån grejet hos os og få at vide, hvor du kan finde de lækre østers.