sovgodt8 akvarel logo

SovGodt8 B&B – del 1

SovGodt8 B&B 2017:

  • 8 dejlige dobbeltværelser, alle med eget bad og toilet
  • Wi-Fi
  • Gode køkkenfaciliteter
  • Hyggelig spisestue
  • Dejlig opholdsstue
  • Smukt morgenmadsrum
  • Mulighed for økologisk morgenmad med egnsprodukter
  • Stor have med hyggelige “kroge”
  • Romantisk lysthus
  • Overdækket bålplads
  • Halmhus
  • Byhus
  • Bondehus

SovGodt8 B&B i 1992:
Da vi startede med at leje værelser ud, havde vi ikke rigtig nogen plan for vores lille virksomhed ud over, at vi ville lave værelser til turister. Dengang hed det VÆRELSER, ZIMMER, ROOMS :-) og i starten kaldte vi os for Familie Carstensen. Det var kun to af værelserne, der havde eget bad og toilet. De øvrige to delte et badeværelse. Man måtte ryge indendørs !!! og i den fælles opholdsstue var der tv med video, hvis nogen kan huske, hvad en videomaskine er.

Opholdsstuen (gennemfarten) inden vi gik i gang med renoveringen

Opholdsstuen, sådan nogenlunde færdig

dør, maling

Døren til opholdsstuen får en omgang maling

Himmelsengen, købt i DBA, bliver skrubbet og skuret inden den samles

Så er den samlet – med gardiner og det hele… og 90´er farver


Himmelsengen anno 2017 – uden gardiner

 

sovgodt8 akvarel logo

SovGodt8 B&B

For 25 år siden, en junidag, kom de allerførste gæster for at overnatte i vores B&B. Det var et ægtepar fra Århus med deres to teenagedøtre. Vi kan huske, hvad vi lavede lige præcis den dag – Uwe var på marken og jeg, Hanne, var i gang med at male et køkkenskab koboltblåt. Sjovt, som nogle dage brænder sig fast i ens hukommelse. Gæsterne bestilte morgenmad og jeg var rystende nervøs, da jeg serverede det for dem den efterfølgende dag :-) Der er gledet rigtig meget vand gennem Vidåen siden da og vores B&B er vokset.
For at markere sølvbrylluppet mellem os og vores B&B vil vi I den kommende tid fortælle om, hvordan det hele startede, vise billeder fra “gamle dage” og udskrive en lille konkurrence på FB.

Det glæder vi os til at dele med jer.

Sort Sol

Hør den lille stær
Den er åh så fornøjet
Morgenklokken ringer
Og marken står i damp
Nylig er den vågnet
Skønt altid i tøjet

Så er de her, de små , vimsende, altid aktive stære. Vi kan se dem hver morgen, når de sidder på vores stærehotel og pudser deres redekasser for at gøre kasserne parate til ynglesæsonen. At man kan se Sort Sol i september og oktober er der rigtig mange  der ved. Men Sort Sol i foråret er faktisk en endnu større oplevelse. Stærene har hormoner i kroppen og er længe i luften, inden de går til ro. Derfor kan man se nogle helt fantastiske flyvninger i marts og april. Stæreflokkene er ikke så store, da stærene ikke har fået unger endnu, men til gengæld kan man være heldig og se fantastiske flyveformationer.
I morgen tager Uwe og jeg en guidet tur ud i marsken for at se Sort Sol. Selvom vi er vokset op med stærene og ofte har været ude for at se Sort Sol, er det en god ide med en guidet tur, hvor man får en masse informationer om stærene og naturen. Vi tager mobilen med og håber, stærene giver den fuld gas, så vi kan få nogle gode optagelser og dele dem her på bloggen.

 

sovgodt8 akvarel logo

Iskrystaller i stuen

Se den lille video, der viser, hvordan du hurtigt og billigt kan lave iskrystaller, der kan pynte i stuen, når julepynten er pakket væk. Du skal bare bruge hvidt papir, fx kopipapir, og en skarp saks. Lav så et kvadrat og klip den åbne side rund. Det ser rigtig godt ud, hvis du hænger store og små iskrystaller mellem hinanden på nogle grene.

https://youtu.be/UXaE06_PMeA

sovgodt8 akvarel logo

Østers og Vadehavet, win/win eller ?

I Vadehavet er der efterhånden mange, store banker med stillehavsøsters. Det gælder både ud for Hjerpsted, hvor vi, Uwe og Hanne, plejer at samle østers, og ud for Rømø og Fanø. De mange østersbanker virker som rev og danner skjulsted for krabber og søstjerner. Når krabber og søstjerner har så gode levevilkår, som de har i Vadehavet, formerer de sig med stor hast og det giver selvfølgelig et større tryk på deres byttedyr – jo flere krabber og søstjerner, jo mere mad skal der til. På den måde kan de mange østers bevirke, at der sker en forskydning i fødekædebalancen.

Blåmuslinger udgør en stor del af føden for mange vadefugle som fx strandskader og sølvmåger. Men stillehavsøsters har mange steder etableret sig oven på blåmuslingebankerne  og dermed udkonkurreret blåmuslingerne, så der efterhånden ikke er så mange af dem og det kan på sigt have betydning for vadefuglene.

Så, mens vi østerselskende mennesker synes, det er lækkert med de store, kødfulde stillehavsøsters, som vi bare kan samle op, så kan det, på sigt, måske have en negativ indvirkning på den naturlige økobalance i Vadehavet, at østers stortrives.

Stillehavsøsters, Vadehavet

Stillehvsøsters fra Vadehavet ved Hjerpsted

guid, østers, Vadehavet

Guidet østerstur i Vadehavet

sovgodt8 akvarel logo

Dødsstraf for at samle østers

Så slemt er det heldigvis ikke længere, men  i slutningen af 1500-tallet, havde kong Frederik den II udråbt østers til at være kronregalie. Det vil sige, at det var forbudt for alle andre end kronen og dem, som havde fået lov af kongen, at samle østers. Blev forbuddet overtrådt, vankede der hårde straffe lige fra bøder til dødsstraf ved gentagne overtrædelser af kongens privilegium. Så østersbankerne i Vadehavet tilhørte altså kongen og fangsten af østers blev bortforpagtet mod at pagteren betalte en årlig afgift til kongen. Når de kostbare skaldyr var indsamlet blev de transporteret til østkysten, Aabenraa, Sønderborg og Flensborg for herfra at blive sendt videre til hovedstaden.
Men langt de fleste østers blev transporteret endnu længere væk nemlig til det russiske hof i Sankt Petersborg. Katharina den II elskede vadehavsøsters, som blev anset for de bedste af de bedste.

For at få rettighederne til østersfangsten skulle man levere et vist antal østers til hoffet. I 1718 skulle der således leveres 66.000 østers til kongen og diverse adelige. 20 år senere, i 1738, var tallet steget til 109.000, så østers var et eftertragtet bytte, men ikke altid en lukrativ forretning for pagterne.

I 1937 var østerseventyret forbi – en streng vinter og rovdrift havde gjort så stort indhug i bestanden af Den europæiske Østers, at de simpelthen uddøde. Man prøvede at dyrke europæiske østers for så at udsætte yngel, men det mislykkedes af flere grunde. I begyndelsen af 70`erne indførte man den noget større Stillehavsøsters til Europa og da den trivedes vanvittig godt, udsatte man nogle Stillehavsøsters ved vadehavsøerne Föhr, Amrum og Sild. Herfra bredte de sig hurtigt til hele Vadehavsregionen. Hvem ved, måske er et nyt østerseventyr på vej.

østers, vadehavet

Østersindsamling i Vadehavet ved Hjerpsted. Lån grejet hos os og få at vide, hvor du kan finde de lækre østers.

 

sovgodt8 akvarel logo

Gratinerede østers

Hører du til dem, der bare ikke kan få rå østers ned, så er der råd …. gratiner dem. Gør du det, så ændrer østers fuldstændig smag og karakter. Her kommer en par opskrift, som garanteret falder i de flestes smag:

8-12 østers
40 g smør
1 fed finthakket hvidløg
2 spsk rasp eller brødkrumme
2 spsk finthakket persille
friskkværnet peber og salt
3-4 spsk fintrevet emmentaler eller anden lidt hård ost

Det største arbejde består i at åbne østersen. Når det er lykkedes, løsner du østersen fra skallen. Hæld saften fra, og sæt østersene i et ovnfast fad med salt, så de ikke tipper rundt.
Kom smør og hvidløg i en lille gryde, og opvarm det stille og roligt. Tilsæt rasp eller brødkrumme, persille, friskkværnet peber og lidt salt.
Kom blandingen på dine østers. Drys med lidt ekstra rasp, og godt med fintrevet emmentaler. Gratiner østersene i ovnen under grill, til de er gyldne. Spis dem med det samme og nyd et glas køligt hvidvin til.

østers, gratinering

Østers klar til en tur i ovnen

østers, gratinering

Så lækre bliver østers efter en tur i ovnen

sovgodt8 akvarel logo

Østerssafari

Hvis du godt kan lide at spise østers eller bare har lyst til en anderledes naturoplevelse, så tag ud på vaden og saml de eftertragtede skaldyr. I alle de måneder, der indeholder et “r”, kan du samle østers. I maj, juni, juli og august skal du holde dig fra østers pga risikoen for øget algeforekomst.
Vi ved, hvor østersbankerne ligger, vi har udstyret, du skal bruge for at få fingre i de lækre østers og vi glæder ost til at give det videre til dig :-) Brug et par dage i løbet af januar, februar, marts eller april til at besøge vores B&B. Her venter gummistøvler, østersknive, klud og spand på, at du kigger forbi.

Har du lyst til at se en lille film om vores østersafari, så kig med her:
https://www.youtube.com/watch?v=Vmfog0o6GRs

Vil du se, hvad en overnatning og morgenmad koster så klik her:
https://sovgodt8.dk/priser/

Vil du se vores hjemmeside så klik her:

 

 

sovgodt8 akvarel logo

Vi flytter bålhytten

Tidligt lørdag morgen, inden trafikken til Fleggaard indtog A11, flyttede vi Bålhytten fra marken til vores matrikel. Vores gæster kan bruge bålhytten til snobrødsbagning grillmad eller bare råhygge omkring bålet.

 

 

Rugbrødsbagning – det er SÅ nemt, eller er det ?

For tre år siden fik jeg en surdej af en bekendt. Hun havde fået den af en, som havde fået den af en, som havde osv. Surdejen havde “rødder” 30 år tilbage, så det forpligter jo. Sammen med surdejen fulgte en opskrift, som så ud til at være nem at gå til. Read more