Opskrifter

Vi får løbende forespørgelser på vores hjemmebag m.m. og det deler vi selvfølgelig gerne med jer.

Se nogle af de mest populære opskrifter herunder og spørg gerne hvis der er noget du mangler.

Brændte mandler

Brændte mandler er sådan en vinterting, man nemt selv kan lave, men pas på – sukkeret bliver utrolig varmt. Jeg bruger puddersukker i stedet for sukker. Mandlerne får en pænere overflade og er nemmere at skille ad.

300 g usmuttede mandler
300 g flormelis
1 dl vand

  • Kom mandler, sukker og vand i en pande og varm op ved kraftig varme – husk at røre rundt hele tiden.
  • På et tidspunkt bliver puddersukkeret hvidt og tørt. Fortsæt med at varme mandlerne under omrørring til puddersukkeret er brunt og flydende og mandlerne siger knæklyde eller smælder. Mandlerne skal ikke være helt blanke.
  • Skru evt. ned til jævn varme for at undgå, at sukkeret brænder på.
  • Spred mandlerne ud på et stykke bagepapir og skil dem ad med en gaffel. Pas på, det er MEGET varmt.

Fru Ravns kanelstænger

Cigarhandler Ravn og hans kone boede i min barndomsgade i Tønder. Fru Ravn havde mange gode småkageopskrifter bl.a. en opskrift på kanelstænger. Fru Ravns kanelstænger er blevet en fast juletradition i min familie. De bliver temmelig hårde, men det kan en god kop kaffe nemt afhjælpe.

2 æg
250 g sukker
250 g mel
12 g kanel
1 tsk. hjortetaksalt
100 g hakkede hasselnødder
100 g hakket mørk chokolade

Nødder og chokolade hakkes mellemfint
Æg og sukker piskes sammen
Mel, kanel, hjortetaksalt, nødder og chokolade tilsættes
Dejen æltes godt sammen og hviler ca. 1 time
Opvarm ovnen til 175 grader
Dejen deles i mindre stykker, der trilles til stænger på tykkelse med en tommelfinger
Læg stængerne på en plade med bagepapir
Stængerne trykkes lidt flade (ca. 1 cm høje) og bages i ca. 13 min.
Tag pladen ud af ovnen og skær stængerne i skrå snitter (ca. 2 cm brede)
Sæt pladen tilbage i ovnen og bag yderligere ca. 5 min. eller til snitterne er svagt lysebrune
Når stængerne er afkølede skulle de gerne være hårde hele vejen igennem. Hvis ikke må de en tur i ovnen igen.

Gode Råd

Ingredienser:

2 æg
250 g sukker
250 g blødt smør
500 g mel
1 knivspids hjortetaksalt
kornene fra en vaniljestang
reven skal af en usprøjtet citron

  • Æggene piskes med 250 g sukker.
  • Tilsæt det bløde smør og rør.
  • Bland mel med hjortetaksalt, vanilje og citronskal og tilsæt det.
  • Dejen skal være så fast, at man kan trille den til små kugler.
  • Kuglerne bages i et Gode Råd-jern (fås både elektrisk og til komfur).
  • Når Rådene er bagt, lægges de til afkøling på en bagerist. MUMS!

Gode Råd med flydende dej

250 g sukker
250 g smeltet smør
2 æg
225 g mel
225 g kartoffelmel
2 ½ dl vand
1 brev bagepulver
evt. vaniljesukker eller reven citronskal

Alle ingredienser blandes sammen og kommes i en kande, så man nemt kan hælde dejen ud på gode-råd-jernet. Bages til de er svagt lysebrune og afkøles på en bagerist.

Grove boller

I Tønders lokale helsekostbutik fik jeg for nylig en opskrift på grove boller. Ingredienslisten en laaaaang, men det betaler sig. Bollerne smager mums og holder sig friske i flere dage.

Ca. 20 stk.

7 dl koldt vand

20 g gær

1 spsk groft salt, fx Maldon

2 spsk olie

2 spsk hybenpulver

1/2 dl solsikkefrø

1/2 dl chiafrø

1 dl sesamfrø

1 dl græskarkerner

1 dl tørret brændenælde

1 dl havreklid

1 dl quinoamel (man kan bare findele quinoafrø, disse kan man bruge i mange andre sammenhænge)

2 dl emmermel

2 dl sigtet speltmel

4 dl hvedemel

  • Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Brug en røremaskine og ælt dejen grundigt i ca. 15 min.
  • Melmængderne er cirkamængder. Der er stor forskel på, hvor meget vand melet kan opsuge, men dejen skal være blank, skinnende og elastisk – ikke for fast – ikke for flydende ALTSÅ tilsæt melet mit Gefühl.
  • Stil dejen tildækket i køleskab natten over.
  • Form dejen til boller med en fugtet ske.
  • Sæt bollerne på en bageplade og stil dem til efterhævning i ca. 20 minutter. Står de for længe flyder de ud.
  • Bag bollerne i en forvarmet ovn – ca. 20 minutter ved 200 grader (180 grader varmluft)

Kløben

Østrigsk julekage, 2 stk.

500 g mel 2 dl mælk 50 g smeltet smør eller olie 50 g flormelis 50 g gør 1 lille tsk. salt 100 g rosiner 100 g hakket sukat 50 g smuttede, hakkede mandler 2 tsk stødt kardemomme 1 æg

Pynt: Smeltet smør og flormelis

  • Ælt ingredienserne sammen som til en almindelig gærdej.
  • Lad dejen hæve til dobbelt størrelse
  • Del dejen i to portioner, der formes til brød.
  • Efterhæver 25 minutter
  • Bages midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 min. Kig til brødene efter ca. 15 minutter, hvis overfladen er mørk, dækkes med staniol.

Når kagerne er taget ud af ovnen og kølet noget af, pensles overfladen med smeltet smør og drysses med flormelis.

Smager bedst afkølet, skåret i tykke skiver og med riiiigeligt, koldt smør.

Knækbrød

Her følger opskriften på nogle knækbrød, som både er grove, sunde og sprøde:

  • 200 g hvedemel (med lavt proteinindhold – max. 10%)
  • 1 dl olie
  • ca. 1,5 dl vand
  • 50 g havregryn
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g hørfrø
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g sesamfrø
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1½ tsk. salt

Pynt:

birkes, sesamfrø, solsikkefrø eller hørfrø

  • Bland alle ingredienser og ælt dem sammen. Det gøres bedst i en foodprocessor. Juster vædskemængden. Den færdige dej skal nemt kunne udrulles med en dejrulle.
  • Del dejen i to lige store dele og rul ud så tyndt som muligt på et stykke bagepapir eller et meldrysset bord
  • Læg dejen på bagepapir og skær den ud i firkanter med et sporehjul eller en skarp kniv
  • Læg bagepapiret over på bagepladen
  • Når knækbrødene er bagt og afkølet, brækkes de fra hinanden

Bagetid: Ca 13 min. midt i en 200 grader forvarmet ovn (varmluft 180 grader) eller til de er gyldne. Pas på de ikke bliver for brune.

Knæpkager

Da jeg var barn bagte min farmor, som kom fra Skast nær Ballum, altid Knæpkager. En traditionel sønderjysk småkage overtukket med opvarmet sirup. Min farmors knæpkager var på størrelse med et stykke knækbrød, men hvis man synes det er lige i overkanten for en småkage, så kan man jo bare lave dem mindre.

125 g margarine 125 g svinefedt 2 ½ dl sur fløde (her har vi et lille problem, da det vist ikke fås i handlen længere, men man kan blande fløde og youghurt) 250 g bygmel 250 g sigtemel 125 g kartoffelmel 60 g hvedemel 30 g sukker lys sirup

  • Melet lægges på bordet og der laves en fordybning.
  • Fedt, margarine, sukker og fløde kommes i fordybningen og det hele æltes sammen til en ensartet dej. I disse moderne tider er det mere snilt at bruge en foodprocessor til æltningen.
  • Dejen stilles koldt.
  • Dejen udrulles til en tynd plade (ca. 3 mm) og pladerne skæres i rektangler – gerne med et sporehjul, så kanten bliver pæn og bølget.
  • Rektanglerne lægges på en plade med bagepapir
  • Bages ca 6 minutter ved 200 grader til de er svagt lysebrune
  • Siruppen opvarmes og pensles på overfladen af de færdigbagte småkager. Derefter sættes kagerne atter i den varme ovn, indtil siruppen bobler.

Langtidsstegt Kanin

langtidsstegt kanin i ildfast fadJeg har eksperimenteret lidt med forskellige kaninopskrifter – fundet opskrifter på nettet og kombineret disse med min egen erfaring. Flg. opskrift har jeg brugt nogle gange og familien har været vældig begejstret. Hvis der bruges cider, skal det ikke være Sommersby eller lign., men en rigtig cider lavet af rigtige æbler. Ciderens/hvidvinens syrligtsøde aroma passer fint til det milde kaninkød.

En grovparteret kanin 5-7 skiver røget spæk 2 laurbærblade 2 gulerødder i grove stykker 1 persillerod 1 porre 1 løg frisk persille 2½ dl hvidvin, cider eller vand friskkværnet peber 1½ tsk salt

  • Læg kaninen i et ildfast fad m. låg – gerne en stor stegeso
  • Gnid kaninen med salt og peber og dæk den med spækskiverne
  • Fordel grønsagerne i stegesoen og tilsæt vædsken
  • Læg låg på og stil stegesoen i ovnen ved ca. 160 grader (varmluft ca. 145 grader) i ca. 3 timer

Server med ovnbagte rodfrugter. Disse kan stilles i ovnen de sidste 20 minutter af kaninens stegetid og brunes, når kaninen er taget ud af ovnen. Skru da temperaturen op på 225 grader.

Alternativt kan der serveres et godt brød og salat til kaninstegen.

Müsli

Her følger grundopskriften på den müsli vi serverer til morgenmad, men jeg eksperimenterer ofte med andre ingredienser alt efter, hvad jeg har i spisekammeret.  

500 g grovvalsede havregryn 2 dl grofthakkede nødder eller mandler (græskar- og solsikkekerner kan fint bruges i stedet for) 2 dl kokosmel 1 dl sesamfrø 1 dl hørfrø ½-1 dl vand  evt. ½ dl smagsneutral olie (solsikke- eller majsolie) 1- 1½ dl honning – eller mere, alt efter hvor sød en tand du har ;-)

  • De tørre ingredienser blandes i en bradepande
  • Vand og honning opvarmes i en gryde og hældes over de tørre ingredienser, hvorefter massen smuldres, så vand-/honningvædsken fordeles
  • Müslien sættes i en forvarmet ovn – temp. 180 grader
  • Rist müslien i ca. 20 min., men vend den rundt ca. hvert 7. min
  • Når müslien er afkølet tilsættes tørret frugt, kokosflager, hirseflager knækket boghvede, chokolade eller hvad man nu har i skuffer og skabe.

Noldes fastelavnsboller

Denne opskrift har jeg fået af min mor og hun har fået den af kunstmaleren Emil Noldes niecer. Min mor kørte i mange år som hjemmesygeplejerske og i den forbindelse kom hun i niecernes hjem.

ca. 12 stk.

125 g smør eller 100 g olie 1½ dl lunken mælk 50 g gær 1 æg 1 spsk. sukker ½ tsk salt 2 tsk kardemomme 250 g mel 1 dl rosiner 3/4 dl finthakket sukat

  • lav dejen som en almindelig gærdej. Den skal være temmelig blød.
  • Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted.
  • Brug en spiseske til at sætte dejen på en bageplade.
  • Dyp skeen i koldt vand mellem hver bolle så klistrer dejen ikke fast.
  • Bollerne efterhæver i ca. 15 min og bages ved 180 grader i ca. 12 min.

Rugbrød

Denne opskrift giver to store rugbrød á ca. 1,5 – 2 kg. Jeg startede produktionen med en klat surdej, jeg fik af en bekendt. Hun fortalte, at surdejens „grundstamme“ var 30 år gammel !!! Bruger du almindelige franskbrødsforme, skal de smøres omhyggeligt med olie. Hvis du bliver bidt af rugbrødsbagningen, kan det godt betale sig at investere i to gode forme, fx „EVA“. De koster ca. 300,- kr stykket, men de skal ikke smøres, kan bruges til al slags gærdej og brødet klæber aldrig fast.

Ingredienser

1 øl (33cl), gerne mørk (kan udelades, så bruges bare 33 cl vand)

1.7 liter vand

2-3 spsk groft salt fx Maldon eller havsalt

surdej (kan fås hos mig, hvis du bare lige siger til, inden du kommer forbi :-) 2 spsk. maltsirup (maltekstrakt)

200 g hvede- eller speltmel

1300 g groft rugmel

500 g knækket rug

250 g kerner, fx solsikke, græskar, hørfø eller birkes

  • Ingredienserne kommes i røreskålen og røres sammen. Det gøres bedst på en køkkenmaskine, da dejen er ret tung. Dejen skal have konsistens som lind havregrød. Fordel dejen i de to forme – HUSK at tage surdej fra til næste bagning. Jeg har altid en klat eller to liggende i fryseren i fald min surdej „dør“.
  • Brødenes overflade kan evt. drysses med sesamfrø, birkes eller lign.
  • Dæk brødene med husholdningsfilm og et viskestykke. Nu skal de hæve lunt i ca. 10 – 12 timer.
  • Bages i 1 ½ time ved 200 grader alm ovn.
  • Når brødene er færdige, tages de ud af formene og den brune overflade pensles med smeltet smør. På den måde undgår du, at overfladen bliver for hård.

Råkostkage

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi her i huset elsker kage, og når man så oven i købet har fået opskriften på en sund en af slagsen, så kan man jo spise kage med god samvittighed. Portionen er beregnet til fire personer.

50 g hvidkål 1 gulerod 2 æbler 100 g rødbede 2 dl ananas (gem saften) 1 dl hakkede nødder 2 spsk solsikkekerner 2 spsk sesamfrø 2 spak honning

1 ½ dl piskefløde 1 ½ dl creme fraiche 1 tsk vaniljesukker

  • Snit hvidkålen fint
  • Skræl og riv guleroden
  • Skræl og riv æblerne
  • Skræl rødbederne og riv dem fint
  • Skær ananas i fine tern
  • Svits de hakkede nødder, solsikkekerner og sesamfrø på en tør pande – når de er let brune, tilsættes honning og ananassaft

Tag en glasskål og læg ingredienserne lagvis Pisk fløden til stift skum og bland forsigtigt creme fraiche og vaniljesukker i flødeskummet

Læg blandingen over råkostkagen.

Rødgrød

Hvis man har en have med bærbuske eller en rar svigermor, der giver en sommerbær, kan man lave den lækreste rødgrød, ved at følge nedenstående opskrift: 

1 kg bær (jordbær, ribs, stikkelsbær, solbær – hvad du nu lige har i haven eller kan få fat i)

200 g hindbær

2 dl vand

300 g sukker

1-2 spsk kartoffelmel

  • Skyl og orden bærrene. Kom dem i en gryde med vand og sukker. Herefter skal bærrene trække i et par timer.
  • Nu sættes gryden på komfuret ved svag varme. Bærrene bringes langsomt i kog og koger 2-3 minutter.
  • Tag gryden af varmen og tilsæt hindbærrene. Rør forsigtigt rundt uden at ødelægge hindbærrene
  • Jævn grøden med kartoffelmel rørt op i en smule koldt vand. HUSK når du jævner med kartoffelmel må grøden ikke koge igen ellers bliver den „laaaang“.

Den afkølede grød serveres med kold fløde eller en kugle god vaniljeis.

Squashkage

350 g sukker/brun farin 200 g rapsolie 250 g mel 4 æg 2 tsk natron 3 tsk kanel ca. 350-400 g groftrevet squash evt. rosiner og nøddersquashkage i haven sønderjylland

Pynt: Flormelis rørt op med citronsaft og reven citronskal

  • Olie og sukker røres godt
  • æggene røres i et ad gangen
  • Mel, natron on kanel tilsættes sammen med den revne squash
  • Vendes forsigtigt rundt

Dejen hældes i en form og bages i ca. 30 minutter ved 200 grader

Når kagen er afkølet, kan den overtrækkes med glasuren

Stenalderbrød

100 g sesamfrø

100 g hørfrø

100 g solsikkekerner

100 g græskarkerner

ristes let på en pande og hældes til afkøling i en stor skål

75 g valnødder

75 g mandler

50 g nødder

ristes let på en pande og hældes i skålen med kernerne

75 g abrikoser i mindre stykker

75 g dadler i mindre stykker

75 g tranebær eller rosiner

kommes i skålen med kerner og nødder.

4-6 æg

Når det er afkølet tilsættes seks æg, et ad gangen. Der skal røres godt rundt mellem hvert æg. Tilsæt en tsk salt, gerne Maldon eller andet groft salt og 2 spsk raps- eller olivenolie. Massen hældes i en form, der er foret med bagepapir og bages ved 160 grader i en time.

Trylledrik

Trylledrikken eller heksebryggen, som jeg også kalder den, er rigtig god ved ondt i halsen eller forkølelse. Det bedste er naturligvis, at drikke bryggen så snart man mærker „kriller“ i halsen.

Saften af en 1 appelsin og ½ citron 1 stor tsk. honning 1 tsk. reven ingefær Kogt vand, afkølet en smule

Bland det hele i et krus og nyd denne drik flere gange dagligt – med lidt held er rask i løbet af nul komma nix.