Østers og Vadehavet, win/win eller ?

I Vadehavet er der efterhånden mange, store banker med stillehavsøsters. Det gælder både ud for Hjerpsted, hvor vi, Uwe og Hanne, plejer at samle østers, og ud for Rømø og Fanø. De mange østersbanker virker som rev og danner skjulsted for krabber og søstjerner. Når krabber og søstjerner har så gode levevilkår, som de har i Vadehavet, formerer de sig med stor hast og det giver selvfølgelig et større tryk på deres byttedyr – jo flere krabber og søstjerner, jo mere mad skal der til. På den måde kan de mange østers bevirke, at der sker en forskydning i fødekædebalancen.

Blåmuslinger udgør en stor del af føden for mange vadefugle som fx strandskader og sølvmåger. Men stillehavsøsters har mange steder etableret sig oven på blåmuslingebankerne  og dermed udkonkurreret blåmuslingerne, så der efterhånden ikke er så mange af dem og det kan på sigt have betydning for vadefuglene.

Så, mens vi østerselskende mennesker synes, det er lækkert med de store, kødfulde stillehavsøsters, som vi bare kan samle op, så kan det, på sigt, måske have en negativ indvirkning på den naturlige økobalance i Vadehavet, at østers stortrives.

Stillehavsøsters, Vadehavet

Stillehvsøsters fra Vadehavet ved Hjerpsted

guid, østers, Vadehavet

Guidet østerstur i Vadehavet

0 Kommentare

Hinterlasse einen Kommentar

An der Diskussion beteiligen?
Hinterlasse uns deinen Kommentar!

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.